Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Navigation

Persoonlijke hulpmiddelen

Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home / Specifieke thema's / De restauratie van decors en ornamenten
U bent hier: Home / Specifieke thema's / De restauratie van decors en ornamenten

De restauratie van decors en ornamenten

Woning Beukman

Woning Beukman, Faiderstraat 83 te Elsene, A. Roosenboom, 1900. Beschermd in 1981. Sgraffito toegeschreven aan P. Livemont, gerestaureerd in 1992 door M. Henricot. © Foto Ch. Bastin et J. Evrard.

Zowel in de religieuze als in de burgerlijke bouwkunst kenmerkt elke periode zich door eigen decoratieve elementen. Vanaf het midden van de 19e eeuw kenden de toegepaste kunsten echter een enorme vlucht. Zowel gevels als interieurs werden steeds vaker opgeluisterd met decoratieve elementen, uitgevoerd in een brede waaier aan materialen en technieken: sgraffiti- en faiencedecors, decoratief buitenschrijnwerk, glasramen en siersmeedwerk voor de gevels; interieurs voorzien van parketten of mozaïekvloeren, lambriseringen uit hout, natuursteen of staffwerk, gemaroufleerde doeken, plafonds met sierlijsten en rozetten, muurschilderingen, sjabloondecors, enz.

De ornamenten weerspiegelen uiteraard de stijl en de smaak van het ogenblik. De neo-stijlen, het eclecticisme, de art nouveau en art deco brachten naast unieke meesterwerken ook tal van bescheiden realisaties voort. Theaters, hotels en grote winkelcentra vormden het decor voor prestigieuze decoratieve programma’s. De modellen werden op grote schaal verspreid en gecombineerd voor de inrichting van burgerwoningen. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de opkomende industriële productie, maar ook door de aanwezigheid van talrijke gespecialiseerde vaklui.

Het behoud van decoratieve elementen vormt thans een uitdaging die veel vakkennis veronderstelt. Vaak werden de decors immers het slachtoffer van een gebrek aan onderhoud of ondeskundige behandelingen. Dankzij recent wetenschappelijk onderzoek naar de technieken, de gebruikte materialen, hun veroudering en bewaring, en op basis van een groeiende praktijkervaring konden de restauratie- en onderhoudstechnieken op punt worden gesteld en verfijnd. Gespecialiseerde conservators/ restaurateurs en beroepsverenigingen kunnen vandaag de nodige waarborg bieden voor kwaliteitsvolle restauraties van dit brede scala aan decoratieve elementen. Aanmoedigingen en premies vanuit de overheden moeten die professionele uitvoering stimuleren en ertoe bijdragen dat dit ‘kleine erfgoed’, dat zo karakteristiek is voor de Brusselse architectuur, met gepaste zorgen omringd wordt.

Document acties